top of page
Search

Astir Marina - Το νέο κόσμημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας

«Το ASTIR Marina αποδεικνύει ότι βιωσιμότητα και πολυτέλεια μπορούν να συνυπάρχουν»

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα διαμορφώνεται σε διεθνή προορισμό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα χάρη σε μεγαλόπνοα έργα όπως αυτό της Astir Marina Βουλιαγμένης. Το κορυφαίο yacht club της χώρας προσφέρει φιλοξενία σε μεγάλα γιοτ, πληθώρα ανέσεων και απαράμιλλη ιδιωτικότητα, ενώ στο μικροσύμπαν του περιλαμβάνονται εκλεκτά εστιατόρια, πολυτελή καταστήματα και η πανέμορφη χερσόνησος Astir.


Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπονήθηκε από το ελληνικό γραφείο ΑΕΤΕR Architects, το οποίο ήταν υπεύθυνο και για την αρχιτεκτονική μελέτη του «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens». Από το σχέδιο έως τις λειτουργίες, το Astir Marina ενσωματώνει μια βαθιά δέσμευση για βιωσιμότητα, ένα όραμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Yacht Club Monaco. «Η προσέγγισή μας συνδυάζει απρόσκοπτα την περιβαλλοντική διαχείριση με τις καθημερινές λειτουργίες, δημιουργώντας μια αρμονική εμπειρία ιστιοπλοΐας που σέβεται τόσο τη φυσική ομορφιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας όσο και τις ανάγκες απαιτητικών ταξιδιωτών», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Χάρρυ Μπουγαδέλλης και Θάνος Αθανασόπουλος. «Το Astir Marina αποτελεί απόδειξη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ πολυτέλειας και βιωσιμότητας, όπου το γαλήνιο μεσογειακό σκηνικό, οι εκλεπτυσμένες ανέσεις και οι υπεύθυνες πρακτικές συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια απαράμιλλη εμπειρία που εξυπηρετεί τόσο τους ναυτικούς όσο και τους λάτρεις της φύσης».


Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, με εμβαδόν 51.955 τ.μ., η νέα διάταξη οργανώνεται με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ιδιοκτητών και των επιβαινόντων στα σκάφη με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά και να παρέχει χρήσεις τόσο εμπορικές όσο και αναψυχής στους επισκέπτες της. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αναβαθμίζονται με την προσθήκη ελικοδρομίου, καταστήματος ναυτιλιακών ειδών, χώρους αποθηκών και σταθμών καυσίμων και ανακύκλωσης. Επιπλέον, διαμορφώνεται νέος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 156 θέσεων.


«Η διάρθρωση των νέων κτιριακών όγκων και η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων εναρμονίζεται πλήρως με το έντονο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Η τοποθέτηση των κτιρίων δημιουργεί μία σειρά από ανοιχτές πλατείες που συνδιαλέγονται με τα στοιχεία πρασίνου της πλαγιάς και φυσικά με τη θάλασσα. Η νέα διάταξη επιτρέπει την απρόσκοπτη και ταυτόχρονη λειτουργία των διαφορετικών χρήσεων προσκαλώντας στη μαρίνα πολυσυλλεκτικό κοινό - τόσο τοπικό όσο και διεθνές», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Αναφέρουν επίσης ότι για τον σχεδιασμό των νέων κτιρίων βασική πηγή έμπνευσης ήταν η μορφολογία των εντυπωσιακών σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα. «Μιλώντας» τη γλώσσα τους, οι όψεις των κτιρίων χαρακτηρίζονται από καμπύλα πτυχωτά, κεκλιμένα ή μη αναπτύγματα εξωτερικών τοίχων από λευκό λείο εμφανές σκυρόδεμα τα οποία προσδίδουν την αίσθηση της κίνησης και της ενέργειας.


Η πολυτέλεια και η λάμψη των υλικών των yachts επηρέασε την αισθητική των υλικών που επιλέχθηκαν, όπως τα εντυπωσιακά στιλπνά στέγαστρα από ειδικής επεξεργασίας κόκκινο ανοξείδωτο χάλυβα που πλαισιώνουν τα καταστήματα και τις μαρμάρινες παραστάδες από πράσινο μάρμαρο Τήνου που τα διαχωρίζουν. Στη ζώνη εμπορικών καταστημάτων και εστίασης, τα δύο επιβλητικά φουτουριστικής αισθητικής κτίρια διαμορφώνουν μία μεγάλη πλατεία κατά μήκος του κεντρικού παραλιακού κρηπιδώματος της μαρίνας, στην οποία εκτονώνονται οι υπαίθριες χρήσεις των καταστημάτων και περιλαμβάνουν χώρους εστίασης που σκιάζονται από κομψές πέργκολες παρόμοιας αισθητικής. Στα κτίρια έχουν εγκατασταθεί κορυφαία brands όπως τα Louis Vuitton, Gucci, Dior Couture, Bottega Veneta, Loro Piana και Tiffany. Το εξαιρετικό design των καταστημάτων κάνει τη μαρίνα τον πλέον εντυπωσιακό και luxury προορισμό για shopping και αναψυχή. Μία από τις παλιότερες pasticcerie της Ιταλίας, το κομψότατο «Cova», λειτουργεί ήδη εκεί, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και το «Bagatelle», ένα ακόμη ισχυρό international brand της εστίασης, που μαζί με το διαχρονικό «Moorings» συμπληρώνουν τις εξαιρετικές food and beverage επιλογές.

Η πλατεία διαθέτει έντονη φύτευση και υδάτινα στοιχεία που δημιουργούν ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον και αποτελεί τον πόλο έλξης του συγκροτήματος, συγκεντρώνοντας υπαίθριες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύσσονται στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ολα τα κτίρια ακολουθούν μια σειρά από βιοκλιματικές στρατηγικές με στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Tα υαλοστάσια των κτιρίων αξιοποιούνται ως παθητικά ηλιακά συστήματα τον χειμώνα και προστατεύονται από στοιχεία ελέγχου του ηλιασμού με ειδικά στέγαστρα και περσίδες το καλοκαίρι. Οι εκτεταμένες επιφάνειες φυτεμένων δωμάτων που δημιουργούν ενιαίο σύνολο με την πλούσια φύτευση του περιβάλλοντος χώρου συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού προορισμού που εντάσσεται πλήρως στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο. Πηγή: GALA

Comments


bottom of page